Kotisivun  /   Aikuisten terveys  /  Aikuisten hormonaalinen akne

Aikuisten hormonaalinen akne: syyt ja hoito

Artikkelin kirjoittaja <em>Aikuinen terveyskeskus</em>Artikkelin kirjoittaja Aikuinen terveyskeskus

© Jennifer Greenwood (2022-07-21)
Aikuisten hormonaalinen akne: syyt ja hoito Asiantuntijat sanovat, että akne johtuu hormoneista, mutta tästä ilmiöstä ei ole toistaiseksi tehty vakavia tutkimuksia. Äskettäin tehdyn tutkimuksen mukaan lähes 50% kaikista naisista kohtaa aikuisten aknen puhkeamisia koko kuukautiskiertoa edeltävän viikon ajan.

Aikuisten hormonaalisessa aknessa on mielenkiintoista se, että niitä ei voida hoitaa tavanomaisilla hoitomenetelmillä. Paikalliset antibiootit ja paikalliset retinoidit ovat tässä tapauksessa hyödyttömiä. Kiinnitä huomiota seuraaviin seikkoihin hormonaalisen aknen tunnistamiseksi:

 • Akne esiintyi ensimmäistä kertaa aikuisuudessa;
 • Aknen purkaus voimistuu ennen kuukautisia;
 • Raportti epäsäännöllisistä kuukautisista;
 • Yliaktiiviset talirauhaset kasvojen alueella;
 • Hirsuties (kohonnut hiustaso kasvoillasi tai jopa hiukset epätyypillisissä paikoissa);
 • Joidenkin mieshormonien lisääntynyt taso veressä.

Mikä on aikuisten hormonaalinen akne?

Hormonaalinen akne tai aikuisten hormonaalinen akne tunnetaan myös nimellä akne vulgaris johtuu ihon tilan häiriöistä, jotka johtuvat androgeenihormonien ylituotannosta kehossa. Testosteronin tai androgeenin sanotaan olevan tärkein sukupuolihormoni, jota esiintyy sekä miehillä että naisilla. Aikuisten hormonaalinen akne johtuu androgeenin liiallisesta tuotannosta kehossa.

Androgeenihormoneilla on taipumus stimuloida talirauhasia, jotka tuottavat iholle suuren määrän luonnollista öljyä tai talia. Tämä tuotettu tali kerääntyy hiusten huokosiin tai follikkeliin ja sekoittuu myöhemmin kuolleiden solujen ja bakteerien kanssa, mikä johtaa virheiden tai näppylöiden muodostumiseen.

Hormonaalinen akne on melko yleistä esiintyä murrosiän aikana, mutta tietyissä tapauksissa se voi edelleen esiintyä vanhemmilla ihmisillä. On myös nähtävissä, että nuoret tai teini-ikäiset kärsivät enemmän hormonaalisesta aknesta hormonaalisten muutosten vuoksi, jotka vaikuttavat heidän kehoonsa tuona aikana.

Myös tuona aikana hormonaalinen akne on havaittavissa miehillä naaraisiin verrattuna, koska miehet tuottavat enemmän testosteronia kuin naiset. Vaikka naaraat saattavat kärsiä enemmän tällaisesta aknesta luonnollisten syklien aikana, joita he käyvät läpi, mukaan lukien raskaus, kuukautiset ja vaihdevuodet.

Aikuisten hormonaalisen aknen kehittyminen

Vaikka jotkut aikuiset saattavat alkaa kehittää akneaan vasta 20- tai 30-luvuiltaan alkaen, tietty määrä heistä ei näytä koskaan kasvavan siitä, siirtyen aikuisuuteen samoilla puhkeamisilla. Se tapahtuu hormonitason muutosten vuoksi. Kun nainen lähestyy kuukautisiaan, estrogeenitaso laskee. Munasarjat ovulaation jälkeen tuottavat progesteronia ja tämä hormoni stimuloi talirauhasia. Akne tulee tämän seurauksena.

Development of Adult Hormonal Acne
Jotkut raskaana olevat naiset kärsivät hormonaalisesti aiheuttamasta aknesta. Kolmannen raskauskolmanneksen aikana niiden talirauhaset nostavat öljyntuotantoa ja aiheuttavat usein puhkeamisia. On naisia, jotka kärsivät aknen puhkeamisesta vaihdevuosien jälkeen, kun testosteronitaso nousee, kun taas estrogeenitaso laskee.

Kuten näette, aikuiset voivat kokea akneongelmia koko elämänsä ajan murrosiästä vanhoihin vuosiinsa. Nämä ongelmat eivät välttämättä katoa iän myötä ja voivat jopa pahentua.
Jos haluat saavuttaa hyviä tuloksia, ota yhteyttä ihotautilääkäriisi, joka auttaa sinua löytämään parhaan aknen hoidon.

Hormonaalisen aknen syyt

Hormonaalisen vaikutuksen aiheuttama akne alkaa 20-25-vuotiaana, joskus se on ajankohtainen teini-ikäisille ja toisinaan kypsillä naisilla voi olla se. Aikuisten aknen näppylät näkyvät yleensä kasvoilla, erityisesti leuassa ja leuassa. Mutta joskus rinnassa tai selässä on aknejälkiä. Riippumatta siitä, että hormonaalisesti vaikuttava aikuisten akne on harvoin vakava ja ilmenee yleensä pieninä tulehduksellisina kyhmyinä ja papuleina, taudista kärsivät naiset eivät voi olla ihmettelemättä: miten se alkaa?

Tiedetään, että lisämunuaiset alkavat valmistaa androgeenista, dehydroepiandrosteronisulfaattia (DHEAS), kun olemme vielä noin 10-vuotiaita lapsia. Myös murrosiän puhkeamisen yhteydessä kaksi muuta androgeenia, niin kutsuttuja "miespuolisia" hormoneja, dehydrotestosteroni (DHT) ja testosteroni, alkavat toimia naisten kehossa. Ne kaikki stimuloivat talirauhasia tuottamaan enemmän ihon luonnollista öljyä tai talia.

Siksi niin monet teini-ikäiset kärsivät rasvaisesta ihosta ja aknesta. Ja pojat, joilla on enemmän "miespuolisia" hormoneja, kärsivät teini-ikäisten akneista useammin kuin tytöt.
Toisin kuin aikuisten akne, teini-ikäisten akne on usein helppo hoitaa.
Hormonien taso on hyvin joustava nuorilla elimillä. Ensilinjan hoidot auttavat useimmissa tapauksissa ja sisältävät ajankohtaisina retinoideina ja bentsoyyliperoksidina, joita tukevat suun kautta otettavat antibiootit.

Mutta alkuperäisen parannuksen jälkeen voi tulla aika, jolloin hormonitaso muuttuu ja keho lakkaa reagoimasta hoitoon. Tällaisissa tapauksissa aikuisten hormonaalisen aknen hoitotapaa tulisi muuttaa, ja usein ehdotetaan kokeilemaan luonnollisia pillereitä hormonaaliseen akneen.

Yleiset tekijät, jotka laukaisevat hormonaalisen aknen aikuisilla

On joitain ihmisiä, jotka saattavat kokea enemmän hormonaalista aknea perinnöllisten tekijöiden vuoksi.

Kuten aiemmin mainitsimme, murrosikä on toinen tekijä, joka voi laukaista hormonaalisen aknen. Murrosikä on ikäjakso, jonka aikana nuoret saavuttavat seksuaalisen kypsyyden ja kykenevät lisääntymään. Kehossa (sekä miehillä että naisilla) on tänä aikana lukuisia hormonaalisia muutoksia. Miehen keho tuottaa naaraisiin verrattuna liiallisia androgeenihormoneja, jotka ovat vastuussa näppylöiden tai ihon virheiden muodostumisesta. Toisella puolella olevat naiset kärsivät myös hormonaalisesta aknesta, joka johtuu hormonien epätasapainosta kehossa.

Factors That Trigger Hormonal Acne in Adults
Tekijät, jotka laukaisevat hormonaalisen aknen aikuisilla
Mutta yleisimmät tekijät, joiden tiedetään laukaisevan hormonaalisen aknen aikuisilla , ovat:

 • Mineraalien ja vitamiinien puute - On selvää, että vitamiineilla ja kivennäisaineilla on positiivinen rooli hormonitasapainon ylläpitämisessä kehossamme. Siksi erilaisten mineraalien ja vitamiinien puuttuminen rutiininomaisessa ruokavaliossa voi aiheuttaa kehon puuttuvan parannetun immuniteetin, joka on välttämätöntä, jotta keho voi taistella viruksia ja infektioita vastaan, joille keho on altis.
 • Stressi - Lisämunuaisten aiheuttama stressi lisää hormonien tuotantoa sekä miehillä että naisilla. Stressin aiheuttama reaktio on omiaan pahentamaan ihon kuntoa.
 • Liiallinen sokerien ja rasvaisten elintarvikkeiden saanti - Liiallinen sokeri- ja rasvapitoisen ruoan saanti voi myös aiheuttaa hormonaalista aknea aikuisilla. Aknen syyn syy johtuu lähinnä siitä, että kehomme varastoi enemmän rasvaa, jota kulutamme, että myöhemmin tukkeutuu ihon huokosiin. Lisäksi korkea sokerin saanti voi aiheuttaa tulehduksia iholla insuliinin ylituotannon vuoksi kehossa.
 • Kuukautiset, vaihdevuodet, raskaus - Naiset ovulaation, raskauden tai kuukautisten aikana kokevat sukupuolihormonin estrogeenin jyrkän laskun kehossaan. Tähän estrogeenihormonin vähenemiseen liittyy myös testosteronin lisääntyminen, joka laukaisee edelleen akne vulgariksen muodostumisen.
 • Kuolleen ihon kertyminen - Kuolleet ihosolut ovat myös vastuussa ihon aknen aiheuttamisesta. Ihosolu, joka kerääntyy huokosiin, sekoittuu ihoöljyyn (taliin) aiheuttaakseen ihovirheitä tai näppylöitä.
 • Steroidien käyttö - Steroidien liiallinen käyttö voi myös aiheuttaa hormonaalista aknea aikuisilla. Steroidien käyttö lisää testosteronin tuotantoa miehillä, mikä johtaa edelleen hormonien epätasapainoon kehossa ja aiheuttaa ihoon liittyviä ongelmia.
 • Bakteerien esiintyminen ihon huokosissa - Bakteerien esiintyminen karvatupissa johtaa näppylöiden tai tummien pisteiden muodostumiseen kasvoille.

Aikuisten hormonaalisen aknen hoito

Hormonaalista aknea sekä miehillä että naisilla voidaan hoitaa 2: lla seuraavilla menetelmillä: ei-reseptihoidot ja reseptilääkkeet.

Ei-reseptilääkehoito aikuisten hormonaaliseen akneen

Natural Treatment for Adult Hormonal Acne
Luonnollinen hoito aikuisten hormonaaliselle aknelle
 • Saippua ja vesi - Kasvojen puhdistaminen varovasti saippualla ja vedellä 2 kertaa päivässä voi auttaa hoitamaan hormonaalista aknea kunnolla. Kova, on pidettävä mielessä, että tämä aikuisten hormonaalinen aknehoito ei poista jo olemassa olevaa aknea iholla, vaan vähentää aknen aiheuttaman tulehduksen vaikutusta.
 • Puhdistusaineet - Puhdistusaineet sisältävät usein glykolihappoa, bentsoyyliperoksidia, salisyylihappoa ja rikkiä, jotka ovat hyödyllisiä aknen hoidossa. Puhdistusaineiden liiallista käyttöä tulee välttää, koska se voi jopa vahingoittaa ihoa tai aiheuttaa muita iho-ongelmia.
 • Salisyylihappo - Solujen epänormaalia irtoamista voidaan hallita iholla salisyylihapon avulla. Hapolla ei kuitenkaan ole mitään vaikutusta talin tuotantoon, eivätkä ne myöskään tapa bakteereja. Happo on vastuussa huokosten sulkemisesta vaurioiden estämiseksi lievemmän aknen tapauksessa.
 • Alkoholi ja asetoni - Asetoni auttaa poistamaan öljyä ihon pinnalta, kun alkoholia käytetään lievänä antibakteerisena aineena. Molempia aineita käytetään yhdessä ihon kuivaamiseen, ja niillä on yleensä vain vähän vaikutusta akneen.
 • Rikki - Rikki on komponentti, jota käytetään monissa aknelääkkeissä yhdessä muiden aineiden, kuten salisyylihapon ja alkoholin, kanssa. Koska sillä on vain marginaalinen vaikutus akneen; ihotautilääkärit eivät yleensä suosittele rikkiä aikuisten hormonaalisen aknen hoitoon.
 • Bentsoyyliperoksidi - Lievän aknen tapauksessa lääkäri saattaa suositella hormonaalista aknehoitoa ei-määräävällä lääkkeellä, jolla on tietty määrä bentsoyyliperoksidia. Bentsoyyliperoksidi auttaa tuhoamaan bakteereja, jotka aiheuttavat akneongelmaa. Aknen pitämiseksi loitolla yhdistettä on käytettävä jatkuvasti vähintään neljän viikon ajan. Toisin kuin muut reseptivapaat tuotteet, se ei vaikuta talintuotantoon ja akne tulee takaisin, kun lopetat yhdisteen käytön. Bentsoyyliperoksidin liiallinen käyttö voi aiheuttaa ihon kuivumista tai ihon ärsytystä; siksi on oltava varovainen ratkaisua sovellettaessa.
 • Paikallinen retinoidigeeli - Paikallinen retinoidigeeli auttaa vähentämään ihon tulehdusta ja turvotusta sekä lisäämään solujen kasvua. Geeli pysäyttää uudet näppylät muodostumasta iholle. Verrattuna muihin ei-määrättyihin hormonaalisen aknen hoitoihin, paikallinen retinoidigeeli voi kestää 8-12 viikkoa haluttujen tulosten osoittamiseksi.
 • Vihreä tee - Vihreää teetä voidaan kuluttaa kehon tulehduksen alentamiseksi. Sen lisäksi, että noudatat paikallista ihonhoito-ohjelman käytäntöä, voit harkita juomista muutama kuppi vihreää teetä päivässä ihon energisoimiseksi automaattisesti.
 • Yrttipillerit hormonaaliseen akneen - Markkinoilla on satoja kasviperäisiä, orgaanisia ja luonnollisia pillereitä hormonaaliseen akneen , jotka takaavat tehokkaan ratkaisun hormonaalisen aknen poistamiseen. Osalla näistä hormonaalisen aknen pillereistä ei kuitenkaan todennäköisesti ole monia etuja, koska kun lopetat niiden ottamisen, akne ponnahtaa uudelleen esiin tietyn ajan kuluttua.

Reseptihoidot aikuisten hormonaaliseen akneen

Prescription Treatment for Adult Hormonal Acne
Aikuisten hormonaalisen aknen reseptihoito
 • Retinoidit tai A-vitamiinijohdannaiset - Tämän tyyppisiä lääkkeitä on saatavana suun kautta otettavina pillereina hormonaaliseen akneen ja paikallisiin voiteisiin. Nämä lääkkeet auttavat pyyhkimään pois kohtalaisen tai vaikean aknen normalisoimalla ihoa. Retinoideja voidaan käyttää yhdessä muiden aikuisten hormonaalisen aknen hoitoon tarkoitettujen tuotteiden, kuten suun kautta otettavien antibioottien ja bentsoyyliperoksidin, kanssa aknen poiston vaikutuksen kiinnittämiseksi. Vaikka paikallisilla retinoideilla ei ole paljon sivuvaikutuksia, niiden käyttöä ei suositella imettäville tai raskaana oleville naisille. Pieniä sivuvaikutuksia, jotka liittyvät tähän tuotteeseen, ovat kuivuus, punoitus ja kutiava iho.
 • Atselaiinihappo - Tällä lääkkeellä sanotaan olevan antibakteerisia ja anti-inflammatorisia ominaisuuksia , jotka auttavat pääsemään eroon hormonaalisesta aknesta. Geeliä tai kermaa käytetään myös toisen tyyppisen tilan parantamiseen, joka tunnetaan yleisesti nimellä Rosacea.
 • Suun kautta otettavat ehkäisyvalmisteet - Lääkärit ehdottavat usein ehkäisypillereitä naisille alentaakseen mieshormonien testosteronin vaikutusta iholla nousevaan akneen. Näitä ehkäisyvalmisteita on rajoitettu vain naispotilaiden käyttöön, ja niillä on halutut tulokset 3–4 kuukauden aikana. Joitakin hormonaalisen aknen ehkäisypillereihin liittyviä sivuvaikutuksia ovat pahoinvointi, rintojen arkuus, painonnousu ja verihyytymät.
 • Spironolaktoni - Tätä lääkettä käytetään erityisesti estämään kehon hormonien vaikutus iholla oleviin öljyrauhasiin. Tämäntyyppinen lääkitys on hyödyllinen naisille, joiden akne pahenee kuukautisten aikana.
Lue lisää aikuisten aknen hoidosta 


comments powered by Disqus